lunes, 31 de diciembre de 2012

Identitat i territori

El treball del mòdul 1 (GTIC i COED) consistia en fer una exposició, utilitzant un suport audiovisual, sobre un tema que els dos membres del treball tinguessin en comú.
Vam haver de transmetre les sensacions que ens provoca aquest tema, les emocions que sentim, en què ens ha influenciat i com seria la nostra vida sense aquest.

Va ser molt difícil triar un tema en comú amb la meva companya, la Sara Bolinches, ja que no ens coneixíem gaire. Però, tot i això, vam triar el tema de l'esport, perquè és un aspecte que ens ha influenciat molt a les nostres vides.
Vam plasmar totes les nostres idees en un Prezi (a continuació el podeu veure) sobre el nostre tema: l'energia i vitalitat de l'esport.



Després de preparar-nos el guió (que també va portar molta feina, ja que havia d'estar ben estructurat), vam fer l'exposició utilitzant un llenguatge correcte i entenedor, sense gaires tecnicismes ni complicacions  perquè tothom l'entengues.  
El Prezi està elaborat d'una manera original, que atragui al públic però que no sigui el centre d'atenció, que completi el nostre discurs però que no contengui massa informació de l'essencial. 

Gràcies a aquest treball he pogut conèixer millor a la meva companya i preparar-me i realitzar una exposició oral, després d'haver treballat amb un sistema audiovisual que acompanyes el nostre discurs.

Em toca recitar!

L'última activitat de COED va ser recitar un poema, de memòria, davant de tota la classe. 
Els divendres els dedicàvem a recitar-los i a fer classe teòrica.

És una activitat molt complicada! Vam aprendre a treballar la nostra memòria i a controlar els nervis. També havíem de vocalitzar, articular, gesticular, fer una bona entonació i utilitzar un to i volum adequat. 

El passat dia 21 de desembre (i última classe de COED), vaig recitar el poema que vaig triar, L'ànima de les flors, de Joan Maragall (Bloc racó cultural).
Va ser una experiència molt enriquidora, ja que mai havia recitat un poema de memòria davant de tanta gent. Penso que me'n vaig sortir força bé, ja que, després de fer vàries respiracions profundes, vaig saber controlar els nervis perquè no em dominessin.

Vam haver d'omplir un full amb una valoració escrita i personal sobre tots els aspectes que es treballen, esmentats anteriorment, tot just després de la recitació de la poesia.



Flickr, per julianrod

domingo, 30 de diciembre de 2012

Cultura lliure

Entenem cultura lliure com a tota la creació que defensi l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als de programari lliure


Extreta d'aquesta pàgina web.

És un moviment que s'oposa a les mesures restrictives de les lleis de dret d'autor, fet que obstaculitza la creativitat.
Creative Commons és un lloc web anglès creat per Lawrence Lessing, on es pot trobar un llistat de llicències que ens permeten compartir sota vàries condicions, i també ens ofereix una recerca en línia de varis projectes de creative-commons.

Informació extreta de la Viquipèdia.

Programari lliure i privatiu

El programari privatiu limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-li modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les previstes pels seus autors.
No podem accedir-hi ni modificar-lo perquè per accedir al programari privatiu es necessita el codi font (codi que utilitzen les persones que programen).
Microsoft és un programari privatiu. Nosaltres no podem accedir-hi, només en podem fer ús segons les pautes que hi ha.

El programari lliure és aquell que garanteix simultàniament quatre llibertats: 

  • Utilitzar-lo amb qualsevol finalitat
  • Estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats
  • Redistribuir-lo a tercers 
  • Introduir-hi millores i fer-les públiques
Els usuaris que hi accedeixen tenen en control però, tot i això, no significa que el programari lliure sigui gratuït.


Mapa conceptual del programari lliure.
Extret de la Viquipèdia

RSS (Really Simple Syndication)

RSS és una forma molt senzilla per a que puguis rebre, directament en el teu ordinador, una pàgina web online (a través d'un lector RSS) informació actualitzada sobre les teves pàgines web preferides, sense la necessitat que hagis de visitar-les una a una. Aquesta informació s'actualitza automàticament, sense que hagis de fer res. Per rebre les notícies RSS la pàgina haurà de tenir disponible el servei RSS i hauràs de tenir un lector RSS.


Imatge extreta de Viquipèdia

Com crear un bloc amb Blogger? Quins usos té?

Primer pas: Crea una conta!
Si no tens conta en Google, crea-te-la per poder ser usuari de Blogger. 
Un cop feta la conta Google, omplim totes les dades que ens demanen per ser usuaris.
El pas següent és posar-li nom al nostre bloc i a la direcció http. 
Per últim, triem una plantilla de l'aspecte que tindrà el nostre bloc.
Aquests són els tres passos principals que ens ofereix Blogger per poder crear un bloc.



salonhogar


Els blocs poden tenir múltiples utilitats. Els blocs educatius poden tenir uns avantatges educatius. 
Ofereixen moltes possibilitats d'ús en processos educatius. Per exemple, per estimular als alumnes a escriure, intercanviar idees, treballar en equip, dissenyar, visualitzar de manera instantània del que produeixen... La creació de blocs per part dels estudiants ofereix als docents la possibilitat d'exigir-los realitzar processos de síntesi, ja que al escriure en Internet han de ser puntuals i precisos en els temes que tracten.
Els docents poden publicar de manera immediata els seus materials i permeten l'accés a informació o recursos necessaris per realitzar projectes i activitats d'aula. Els alumnes així s'enriqueixen amb elements multimèdia: vídeos, sons, imatges, animacions o altres pàgines web o recursos.



Mapa conceptual de Felipe Zayas sobre l'ús de Blogs en l'aula, publicat en  http://tiscar.com/2006/12/01/presentacion-sobre-el-uso-educativo-de-los-blogs/

Segons Alejandro Valero, l'ús dels blocs contribueix a la formació personal dels usuaris pels següents motius:

1. L'educació ha deixat de ser un aspecte límit dels docents.
2. Els estudiants es creen el seu propi coneixement.
3. L'educació ja no es centra només en l'adquisició de coneixements, sinó en la formació personal contínua.
4. La comunicació s'ha convertit en un aspecte imprescindible de la nova ensenyança en Internet.
5. Es torna a valorar l'escriptura com medi de comunicació i de coneixement.

Informació extreta de tecnologiaedu.