sábado, 5 de enero de 2013

La composició del text/discurs

Abans de tot, cal saber que l'escriptura és un procés no lineal on no es passa per les diferents etapes de manera lineal i ordenada fins arribar a la redacció d'un discurs. Per tant, és un procés circular (no tancat).
Aquests passos els hem de tenir en compte estiguem l'etapa que sigui, ja que sempre podem tornar enrere per millorar quelcom.
Les tres etapes que s'han de tenir clares per al procés d'escriptura són:

LA PLANIFICACIÓ 
S'ha de reflexionar sobre els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
Hem de fer un anàlisi de la situació comunicativa. Ens hem de preguntar a quin tipus de destinatari volem que arribi el nostre text, ja que el grau de formalitat dependrà del receptor. També hem de tenir clar sobre quin tema tractarà aquell text o discurs. Seguidament coneixerem els objectius i com es vol escriure.
La informació la recollim a través d'una pluja d'idees (brainstorming), gràcies a documentar-nos (hem de seleccionar, i per seleccionar necessitem tenir un criteri personal), mitjançant les 6 W (qui, què, on quan, per què i com) o prendre apunts de la informació recollida.
I, per últim, fem una selecció i ordenació de la informació

LA REDACCIÓ
Es tracta de la transformació dels plans i idees en llenguatge escrit i oral (text coherent, estructurat i amb uns trets estilístics determinats. S'hi ha de fer un bon ús de la llengua, dels signes de puntuació i de l'estil.

LA REVISIÓ
Palabrerías (o)cultas
En aquesta etapa s'ha d'avaluar el que s'ha escrit, preguntar-se si ha complert els objectius plantejats inicialment i modificar tot allò que faci falta per millorar el nostre text. Tot i que aquesta etapa sigui l'ultima, hem de tenir present la revisió en tot moment de l'elaboració del discurs o text.


Reflexió del contingut de l'entrada
Després d'haver-me llegit, comprendre, i sintetitzar el dossier, m'ha quedat clara la importància de seguir un guió o una pauta quan s'ha d'elaborar un text o un discurs.
Tot i que no se't doni molt bé redactar o compondre textos, seguint aquests tres pasos i les idees o recursos que et proposen, és molt més fàcil elaborar-ne un i que tinguis l'èxit assegurat.
Per a mi, sobretot, és important l'últim pas, la revisió, ja que l'hem de tenir present des de l'inici del text fins el punt final d'aquest.

No hay comentarios:

Publicar un comentario