Extreta de Viquipèdia |
Tothom hi pot contribuir. Només cal escollir un tema, i escriure'n un article. Es pot fer clic a l'enllaç "modifica" situat en una de les pestanyes de la part superior de cada pàgina per editar-la. Es pot obtenir més informació, a la pàgina d'instruccions d'edició. Els articles no tenen per què ésser llargs, es poden iniciar com petites introduccions, que van creixent amb el temps, gràcies a les diferents aportacions."
EXTRET DE VIQUIPÈDIA.
Com he parlat anteriorment en les entrades del meu bloc, els wikis són un bon element per treballar en l'educació de manera col·lectiva. Per tant, vam haver de treballar amb el wiki més conegut: la Viquipèdia. Cal conèixer Els cinc pilars fonamentals d'aquesta.
ON I COM ES CREA UN WIKI?
Per crear el teu wiki es recomana provar en diferents llocs. No en tots pots desenvolupar el mateix, hi ha llocs que t'ofereixen una sèrie d'avantatges comparats amb altres. Tot seguit trobaras un conjunt de serveis que pots utilitzar per crear el teu wiki de forma senzilla.
Crear crear |
- Wikispaces: És dels més utilitzats, sobretot pels Eduwikis pel seu Wikispace pels professors gratuït i sense publicitat. Un dels seus avantatges és que proporciona 2GB d'espai per incloure arxius de tot tipus. Els wikis poden ser públics i protegits.
- Google Sites: Crear i administrar wikis és una altre eina de Google. És una eina perfecta per fer espai d'informació col·laborativa. L'accés es realitza a través de la conta Gmail o de una conta Google.
Blog Neointec |
- Zohowiki: És un lloc on es poden crear entorns col·laboratius gratuïts pero només de 3 usuaris.
meinName |
One day, one job |
- PbWiki: Sistema per a crear ambients segurs, espais de col·laboració per l'aula i pots triar un pla bàsic per a 100 usuaris amb 2GB d'emmagatzemament.
INFORMACIÓ EXTRETA DEL WIKI DOCENCIA WEB 2.0
COM S'EDITA?
"És molt fàcil modificar una pàgina wiki. Només cal que feu clic a l'enllaç "modifica" al capdamunt de la pàgina que vulgueu canviar. Això us portarà a una pàgina amb un quadre de text que conté el text de la pàgina. Només hi heu d'escriure o modificar-lo, i prémer "Desa la pàgina" quan hàgiu acabat! Heu de tenir en compte, que cal seguir el Llibre d'estil de la Viquipèdia, per a dotar-la d'una major coherència. Si voleu començar a provar directament, aneu a la pàgina de proves." EXTRET DE VIQUIPÈDIA
LES DISCUSSIONS
En cada pàgina de la Viquièdia hi trobem les discussions, espai on es qüestiona, es comunica o es comenta sobre les entrades.
Deixar un missatge en la seva discussió és la forma de comunicar-se amb un usuari. Així es milloren les entrades principals a les que està associat.
Les pàgines de discussió no han de ser utilitzades pel simple intercanvi casual, sinó que el seu propòsit és millorar la Viquipèdia. Poden ser arxivades, però no esborrades o bloquejades.
Aquesta imatge (pròpia) és un exemple de la discussió, on trobem una qüestió i un suggeriment. Ho podeu trobar a la pàgina d'Ajuda: Com es modifica una pàgina.
ALTRES ASPECTES A DESTACAR.
Els enllaços externs a altres pàgines de la Viquipèdia es creen mitjançant dos brackets: [[text]].
Si trobem un enllaç de color vermell vol dir que encara no s'ha creat cap pàgina d'aquella paraula.
Cada publicació té una taula de continguts que mostra l'estructura..
Hi ha un historial a cada publicació on mostra totes les modificacions que hi ha hagut.
Els encapçalaments es fan amb els signes =. Exemple: == Secció ==
TASCA A REALITZAR
Per poder tenir un contacte més proper amb la Viquipèdia, vam haver de fer-nos usuaris, en grups de 2 o 3, fer un seguiment d'un article i modificar-la o bé crear-ne una de nova.
Ha estat una experiència diferent i innovadora, ja que mai havíem modificat un article de la Viquipèdia.
Amb les meves companyes, la Sara Bolinches i la Tamara García, he pogut aprendre a treballar en equip sobre la modificació de la pàgina de la dislèxia, aportant cadascuna les seves idees i suggerint millores, seguint sempre el Llibre d'estil de la Viquipèdia.
Totes hem aportat el mateix, fent així possible la realització del treball que es demanava.
No hay comentarios:
Publicar un comentario